مشخصات فنی فرش ماشینی

تصویر فرش سهند
فرش سهند

احتمالا برای شما هم پیش آمده که هنگام خرید فرش ماشینی در مقابل تنوع زیاد و ویژگی های مختلف فرش ها گمراه شده اید یا وقتی فروشنده انواع اصطلاحات را به شما می گوید سردرگم شوید. در این موقعیت ها احساس می کنیم که اگر اطلاعات بیشتری در اختیار داشتیم انتخاب برای ما ساده تر می شد. «تراکم فرش چیست؟»، «بهترین شانه فرش ماشینی کدام است؟»، «هنگام خرید فرش ماشینی به چه نکاتی باید توجه کرد؟»، « فرق تراکم و شانه در چیست؟» و بسیاری سوالات دیگر که هنگام رویارویی شما با فرش ماشینی در ذهن نقش می بندد! برای یافتن پاسخ درست این سوالات خوب است مشخصات فنی فرش ماشینی را بیشتر بشناسیم.

در این مطلب با ما همراه باشید تا هر آنچه برای خرید فرش ماشینی باید بدانید را در اختیار شما قرار دهیم.

فرق تراکم و شانه در چیست؟

در ابتدا شاید در مورد تراکم و شانه دچار اشتباه شوید. به همین خاطر باید بدانید که  به تراکم عرضی فرش شانه و به حالت ظولی آن تراکم می گویند.

ویژگی هایی که برای خرید فرش ماشینی باید بدانید:

شانه فرش چیست ؟

فرش ها در هر متر مربع تعدادی گره یا ریشه دارند، که به تعداد این گره ها در عرض فرش ماشینی شانه فرش گفته می شود. معمولا شانه فرش ها شامل اعداد زیر است: ۲۵۰، ۲۸۰، ۳۲۰، ۳۵۰، ۳۸۰، ۴۰۰، ۷۰۰، ۱۰۰۰شانه است. که ۱۲۰۰ شانه بیشترین میزان شانه در فرش های ماشینی است.

تراکم فرش چیست؟

به تعداد ریشه ها یا گره های موجود در در هر متر مربع در طول فرش تراکم آن گفته می شود. معمولا تراکم فرش ها عبارت اند از: ۱۰۰، ۱۵۰۰، ۲۵۵۰ ، ۳۰۰۰ و در آخر بالاترین تراکم که ۳۶۰۰ است.

اگر برای شما در کنار زیبایی، لطافت و استحکام فرش هم اهمیت دارد می توانید فرش ماشینی ۱۰۰۰ و یا ۱۲۰۰ شانه را انتخاب کنید. این فرش نسبت به سایر آنها دوام بیشتری دارند. چراکه با بالا رفتن تراکم فرش، مقاومت آن هم زیاد می شود.

البته فرش های ۷۰۰ شانه هم زیبایی و دوام خوبی دارند و از آنجایی که قیمت آنها پایین تر از فرش های ۱۰۰۰ و ۱۲۰۰ شانه است متقاضیان زیادی دارند.

فرش ماشینی ۷۰۰ شانه

فرش های ماشینی ۷۰۰ شانه در دو نوع، ۸ و ۱۰ رنگ در بازار موجود هستند و با تراکم ۲۵۵۰ بافته می شوند.

فرش ماشینی ۱۰۰۰ شانه

هر چقدر عدد شانه فرش بالاتر برود، به همان نسبت قالی، فشرده تر و شلوغ تر می شود. در اینگونه قالی ها از الیاف ریزی استفاده می شود که باعث افزایش زیبایی و لطافت قالی می شود.

تنوع رنگی در فرش های ۱۰۰۰ شانه ۱۰ رنگ است و تراکم آنها ۳۰۰۰ است.

فرش ماشینی ۱۲۰۰ شانه

در فرش ماشینی ۱۲۰۰ شانه، فشردگی گره ها بالا است و درنتیجه استحکام کار هم بالاست. در نتیجه طول عمر این فرش ها بسیار بالا می باشد. یکی از ویژگی های این فرش ها ظرافت بسیار بالای آنهاست که همین امر آنها را مشابه فرش های دستباف کرده است. به همین خاطر به آنها فرش های دستباف گونه هم گفته می شود.

انتخاب فرش ماشینی مناسب:

هنگام خرید فرش در وهله اول باید به ابعاد فرش توجه کنید، یعنی بدانید که چه فضایی در اختیار دارید سپس ابعاد فرشتان را کمی کوچک تر از فضای اتاق بگیرید تا تمام سطح زمین با فرش پر نشود.

سپس باید رنگ فرش را متناسب به دکوراسیون و طیف رنگی موجود در فضا انتخاب کنید.

و در گام بعدی که کمی فنی تر است باید بدانید که فرش را برای چه جایی می خواهید. اگر آن را برای مکان های پر رفت و آمد تر می خواهید باید از فرش هایی با تراکم بالاتر استفاده کنید که طول عمر بیشتری دارند. اما برای مکان هایی که رفت و آمد کمتر است فرش های کم تراکم تر هم مناسب است. با توجه به اطلاعاتی که در بالا در اختیار شما قرار دادیم می توانید انتخاب درستی در این ضمینه داشته باشید.

تعداد گره ها به چه معناست؟

تعداد گره ها برای هر متر مربع از فرش محاسبه می شوند. برای به دست آوردن اعداد گره ها باید شانه و تراکم فرش را در هم ضرب کنید. بنابراین فرشی که ۷۰۰ شانه است و تراکم آن ۲۵۵۰ است در هر متر مربع از آن ۱۷۸۵۰۰۰ گره وجود دارد.

تعداد رنگ در فرش ماشینی:

به تعداد رنگ هایی که در ضمینه فرش وجود دارد گفته می شود. امروزه با پیشرفت علم و دستگاه های بافندگی قادر به بافت فرش هایی با ۱۶ رنگ هستند. فرش های ۷۰۰ شانه در تعداد رنگ های ۸، ۱۰ و ۱۲ رنگ هم بافته می شوند.

جنس فرش ماشینی

جنس الیاف و نخ هایی که فرش با آنها بافته شده است را جنس فرش ماشینی می گویند. معمولا الیاف فرش ها از جنس صد در صد اکرلیک، پلی استر، پلی پرپپلین، ویسکوز، فرش نخ ورژن و … هستند. در بین تمام جنس هایی که نام بردیم فرش ماشینی اکرلیک هیت ست شده از دوام و مقاومت بیشتری برخوردار است. در ادامه با عملیات هیت ست بیشتر آشنا خواهیم شد.

در ضمن باید بدانید که تعداد لایه های نخ فرش هم در کیفیت آن تاثیر دارد. برای مثال نخ فرش ۶ لایه کیفیت بهتری نسبت به نخ فرش ۴ لایه دارد. همینطور کشور سازنده فرش هم مهم است. نخ فرش بایر آلمان و نخ فرش ترک، از بهترین تولید کنندگان نخ فرش جهان هستند. به علاوه هیت ست کردن نخ فرش هم می تواند به مقاومت آن بیفزاید.

ابعاد فرش ماشینی

ابعاد فرش های ماشینی که بیشتر کاربرد دارند به شرح زیر هستند:

* فرش ماشینی ۶ متری: ۲*۳

* ۹ متری: ۲.۵*۳.۵

* ۱۲ متری: ۳*۴

* ۴ متری: ۲.۵* ۱.۵

فرش های بزرگ ماشینی:

ابعاد فرش های بزرگ ماشینی نیز عبارت اند از:

* ۲۴ متری: ۴*۶

* ۱۸ متری: ۳.۵*۵

* ۱۵ متری: ۳*۵

فرش های ماشینی در اشکال متفاوتی نظیر مربعی، دایره، بیضی و … بافته می شوند و از این نظر تنوع زیادی دارند.

فرش ضد حساسیت:

پوست برخی افراد نسبت به جنس برخی فرش ها حساس است. به همین خاطر با فرایند هیت ست و آهار و تکمیل مانع از ایجاد سردرد، خارش پوست، سوزش چشم و گلو می شوند. در این فرآیند ها مانع رشد قارچ ها می شوند و از بیماری های پوستی جلوگیری می کنند.

فرش ضد الکتریسیته:

این ویژگی باعث می شود که بعد از شستشو به راحتی بار الکتریکی خود را آزاد کنند. این فرش ها اصلا چروک نمی شوند و آلودگی و کثیفی را دیر به خود می گیرند.

مقاومت در برابر حرارت غیر مستقیم:

فرش هایی که هیت ست می شوند، چون با بخار آب مقاومت بیشتری به آنها داده می شود در نتیجه از مقاومت بیشتری هم در برابر حرارت غیر مستقیم برخوردار هستند.

شناسنامه فرش ماشینی

در پشت هر فرش ماشینی برچسبی از سمت کارخانه بافت فرش وجود دارد که در آن تمام مشخصات مربوط به فرش اعم از وزن فرش، ارتفاع نخ خاب، جنس فرش، ابعاد فرش، تعداد رنگ، تراکم، درجه کیفی، شانه و دستگاهی که فرش با آن بافته شده ذکر شده است. از آنجایی که تمام موارد را به شما گفتیم، به راحتی بعد از خواندن شناسنامه فرش می توانید فرشی با ویژگی های مد نظر خودتان را تهیه کنید.

از بهترین دستگاه های بافندگی فرش ماشینی می توان Shonherr ، HCI ، HCP را نام برد.

کلام آخر

در این مقاله درباره انواع ویژگی های فرش ماشینی نظیر تراکم، شانه، رنگ، ابعاد و … به شما توضیح دادیم. متوجه شدیم که تراکم بالای فرش مقاومت و ظرافت آن را افزایش می دهد. همچنین جنس نخ فرش هم در انتخاب آن مهم است. همینطور دیدید که فرش های ضد حساسیت و ضد الکتریسیته هم وجود دارند که کار را برای ما ساده تر کرده اند.

اکنون می توانید با توجه به این توضیحات انتخاب صحیحی نسبت به نیاز خود داشته باشید و از خریدی آگاهانه لذت ببرید.