چرا فرش با الیاف پلی‌پروپیلن؟!

تصویر فرش سهند
فرش سهند

در گذشته فرش‌های دستباف در زندگی یک خانوادۀ ایرانی حرف اول را می‌زدند. بااین‌حال، این فرش‌ها به دلیل اینکه هنر دست انسان محسوب می‌شدند، قیمت بالایی داشتند. این یعنی استفاده از آن‌ها برای زندگی روزمره کمی سخت به نظر می‌رسید. رفته‌رفته با ورود فرش ماشینی به بازار راهی ساده‌تر برای ما روشن شد: استفاده از فرش‌های ماشینی و دستی در کنار هم. حضور فرش ماشینی در بازار هم مانند هر تولیدی روزبه‌روز پیشرفت کرد. به طور مثال، تولیدکنندگان از الیاف مختلف در صنعت نساجی فرش ماشینی استفاده کردند. یکی از این الیاف پلی‌پروپیلن است که در این مطلب قصد داریم شما را با آن بیشتر آشنا کنیم.

الیاف پلی‌پروپیلن چیست؟

نخ پلی‌پروپیلن اولین بار در ایتالیا و در سال 1960 تولید و وارد بازار شد. ویژگی‌های مثبت و کاربرد نخ پلی‌پروپیلن باعث شد که خیلی زود مورد‌توجه صنایع مختلف قرار گرفته و در عرصۀ تولید جهانی استفاده شود. امروزه الیاف پلی‌پروپیلن، بعد از پلی‌استر، نایلون و اکریلیک، چهارمین الیاف مصنوعی در صنایع تولیدی مختلف هستند. خوب است بدانیم که پلی‌پروپیلن به دو صورت الیاف و نخ نواری و به‌صورت ذوب ریسی تولید می‌شود و یکی از مهم‌ترین مزایایش، هزینۀ پایین آن است.

کاربرد الیاف پلی‌پروپیلن

نخ پلی‌پروپیلن کاربردهای زیادی دارد؛ اما جالب است بدانید که هر چند ما نام این الیاف را بیشتر در کنار فرش ماشینی شنیده‌ایم، ولی بیشترین استفادۀ پلی‌پروپیلن در مصارف بهداشتی است. از این الیاف در صنعت ساخت خودرو (پنل درب‌ها، تزئینات داخلی اتومبیل، کفپوش خودرو، جعبه باطری و…)، تولید نی نوشیدنی، تولید اسباب‌بازی، موکت، طناب، گونی، پارچه، فرش، تولید تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، ساخت لوله‌های صنعتی و ساختمانی و… استفاده می‌شود. الیاف پلی‌پروپیلن همچنین در منسوجات بی‌بافت هم کاربرد زیادی دارند. این الیاف در فیلترهای هوا، فیلتر مایعات، فیلتر گاز، جاذب روغن در صنعت نفت جهت جدا کردن نفت از سطح آب دریا و فیلترهای تجهیزات تهویۀ هوا هم به کار می‌روند. اما کاربرد عمومی‌تر این محصول در مواردی چون لباس‌های تابستانی (مناسب برای دفع عرق)، ماسک‌های صورت برای بیماران و بیمارستان‌ها، پوشش دیوار، بتن، رومیزی و دیگر موارد است.

ویژگی فرش‌های پلی‌پروپیلن

یکی از موارد استفاده از الیاف پلی‌پروپیلن در تولید فرش‌های ماشینی است. در واقع این فرش‌ها خصوصیاتی دارند که آن‌ها را از دیگر فرش‌ها متمایز می‌کند:
فرش‌های پلی‌پروپیلن رطوبت بسیار کمتری به خود جذب می‌کنند. در واقع این فرش‌ها مانند یک مرغابی که آب را روی پرهای خود نگه نمی‌دارد، می‌توانند به‌راحتی رطوبت را از خود دور نگه دارند و برای همین دیرتر کثیف می‌شوند. این فرش‌ها نسبت به سایر فرش‌ها که در معرض نور خورشید آسیب می‌بینند، به دلیل کیفیت بالای رنگ و نوع رنگرزیشان و استفاده از مواد افزودنی خاص کمتر آسیب می‌بیند. از طرفی، کیفیت سازگار و مناسبی با پوست بدن انسان و حتی حیوانات خانگی دارند و به همین خاطر آلرژی‌های تنفسی ایجاد نمی‌کنند. از آنجا که تولید الیاف پلی‌پروپیلن هزینۀ کمتری نسبت به دیگر الیاف دارد، فرشی که با این الیاف نساجی شده است نیز قیمت تمام شده کمتری دارد.
یکی از ویژگی های منحصربه‌فرد فرش‌های پلی‌پروپیلن قابلیت بازیافت آن‌هاست. این امر سبب می‌شود تا وابستگی به منابع نفت و گاز را کم کند و کمکی بزرگی در حفظ محیط‌زیست باشد.

فرش‌های پلی‌پروپیلن و سبک دکوراسیون

امروزه تعداد طرح و نقش فرش‌های ماشینی آن قدر زیاد شده است که دست شما برای انتخاب از میان آن‌ها باز است. این یعنی فرقی نمی‌کند دکوراسیون خانۀ شما از کدام سبک پیروی کند؛ در هر صورت می‌توانید یکی از طرح‌های فرش را برای خودتان انتخاب کنید. مثلاً اگر از عاشقان سبک‌های دکوراسیون کلاسیک و سنتی هستید، می‌توانید با انتخاب از میان طرح‌های بی‌نظیر فرش عشایری پذیرایی خانه را زیبا کنید. این فرش‌ها با طرح اصلی دستباف تفاوتی ندارند و همان زیبایی را در زندگی شما ایجاد می‌کنند. اگر هم از طرفداران سبک های روستیک و مدرن باشید، می‌توانید با انتخاب از میان طرح‌های بی‌نظیر فرش مدرن دکوراسیونتان را تکمیل کنید.

فرش‌های پلی‌پروپیلن و کاربرد آن‌ها در زندگی روزمره

آشپزخانه یکی از مکان‌های پرترددی است که کف آن با سرامیک یا کاشی پوشانده می‌شود. به‌همین‌خاطر، تردد در کف سفت و سخت و راه رفتن بر روی کاشی و سرامیک ممکن است آزارنده باشد. استفاده از فرش مناسب کف آشپزخانه را از سفتی خارج کرده و جلوۀ بهتری هم به آن می‌دهد. از طرفی آشپزخانه جایی است كه احتمال ریختن هرگونه مواد غذایی و نوشیدنی و ایجاد انواع لکه‌ها در آن بسیار بالاست. بنابراین باید فرشی را انتخاب کنیم که اولاً شست‌وشوی آسانی داشته باشد و ثانیاً در اثر شست‌وشو یا لکه‌گیری، زیبایی خود را از دست ندهد. این یعنی الیاف به کار رفته در فرش آشپزخانه نباید رنگ‌دهی داشته باشند. فرش‌های پلی‌پروپیلن یکی از بهترین گزینه‌ها برای آشپزخانه و محیط‌هایی هستند که در مجاورت رطوبت قرار دارد.

فرش‌های پلی‌پروپیلن و کودکان

اتاق خواب کودکان یکی از محیط‌هایی است که به‌شدت به فرش نیاز دارد. اما اینکه فرش اتاق کودک را چه طور انتخاب کنیم هم یکی از نکات مهمی است که والدین به آن فکر می‌کنند. فرش کودک باید از نظر کیفیت و جنس با الیافی تولید شود که پرزدهی نداشته باشد، فرشی که پرزدهی ندارد احتمال ابتلا به آلرژی‌های تنفسی و پوستی را هم از بین می‌برد. از طرفی به‌خاطر لطافت پوست کودک، فرش اتاق او نیز باید لطیف و نرم باشد. زیرا کودکان (به خصوص خردسالان) از ابتدا قدرت نشستن ندارند و برای روی زمین خزیدن و چهاردست‌وپا راه رفتن، احتیاج به مکانی مناسب، نرم و گرم دارند. معمولاً برای اتاق کودک فرشی نیاز داریم که قابل شست‌وشو هم باشد. درعین‌حال، طرح‌های فرش کودک نیز باید متناسب با سن و جنسیت او در دسترس باشد.